Детская библиотека 

Оздоровчий дитячий масаж: керівництво для початківців

Дитячий масаж творить особливий зв’язок між вами і вашою дитиною, і має незліченну кількість позитивних наслідків для здоров’я вас обох, а також сприяє правильному розвитку малюка. Для того що б ви змогли самі робити масаж своїй дитині без шкоди для здоров’я вам варто пройти курси масажу для дітей у школі Massage Club.

За словами фахівців, масаж сприяє розвитку впевнених в собі дітей. Вони більш активні, набирають швидше вага і стають більш зібраними. Дослідження показують, що він особливо потрібен дітям, матері яких страждають на післяпологову депресію. Адже такі діти мають більш високий, ніж зазвичай, гормон стресу, що характеризується поганим сном і втратою апетиту.

Але якщо робити масаж дитині один раз в день протягом двох тижнів, він стає спокійніше і більш грайливим. Також, дослідження показали, що як у дітей, так і у і матерів, знижується рівень гормону стресу і, як наслідок, поліпшується самопочуття.

Якщо ви вирішили почати робити дитині масаж, дотримуйтесь наших порад:

  • Починайте тільки тоді, коли у вас є хоча б півгодини вільного часу. Під час сеансу масажу зосередьте свою увагу виключно на себе і своє дитини; вимкніть телефон, включіть заспокійливу музику і розташуйтеся в зручній частині будинку, де ви обидва можете розслабитися.
  • Масаж потрібно робити в теплій кімнаті (23-24 C). У холодні місяці року тримайтеся подалі від вікон і дверних прорізів. Можна вкривати дитину ковдрою під час сеансу, залишаючи тільки ту частину тіла, яку массажіруете.

У спекотну погоду вибирайте місце, куди не потрапляють прямі промені сонця. Не бійтеся залишити малюка в підгузку, або роздягнути повністю (покладіть його на відкритий підгузник, на випадок «аварії»), адже якщо на вулиці жарко, без одягу він буде відчувати себе більш комфортно.

  • Використовуйте ніжні, легкі рухи, рухайтеся від центру тіла до його зовнішнім частинам, наприклад, роблячи масаж рук, починайте з плечей, і вниз — до пальчиків. Чергуйте частини тіла, тобто якщо масажували праву ручку, переступайте до лівої руки, а не до правої ніжці.
  • Перший сеанс проведіть протягом п’яти хвилин, потім поступово збільшуйте час, але не більше, ніж до півгодини. Слідкуйте за дитиною, якщо він втрачає інтерес або починає звиватися, краще зупиніть процедуру.
  • Не робіть масаж, якщо дитина хвора.
  • Використовуйте рослинне, кукурудзяне або оливкове масло, так як пальчики малюка дуже часто потрапляють в рот.

Гейл Петерсон, кандидат медичних наук, вважає масаж необхідних для здоров’я дитини: «Це не розкіш або проста процедура, це важливо для здоров’я і благополуччя малюка».

Кілька варіантів масажу:

доїння

Дитина в положенні сидячи перед вами або лежачи на спині. Почніть з рук — з’єднайте великий і вказівний пальці, як «браслет», навколо передпліччя малюка.

Повільно переміщайте «браслет» до зап’ястя, злегка витягаючи його ручку, як ніби «доїте». Іншою рукою виконайте те ж саме, створюючи безперервний контакт. Проробіть з ніжками теж саме. це допоможе розслабитися і, при необхідності, зняти стрес.

Велосипед і метелик

Положення дитини — лежачи на спині. Візьміть його за ніжки, в щиколотках і поставте їх так, як ніби малюк на велосипеді «покрутіть педалі» його ніжками, коліна в цей час повинні рухатися вгору і вниз від живота.

Потім візьміть дитину за зап’ястя і рухайте його ручками, як метелик махає крилами, для цього розкиньте руки малюка в сторони на рівні плечей і підніміть вгору, з’єднуючи їх над грудьми.

Багато батьків помічають, що їхні діти, під час масажу, стають більш балакучими. Тому не дивуйтеся, якщо ваш маленький посміхається, воркує, гулит або регоче, під час масажу!

Крім того, ви можете помітити, що малюк сильно розслабився відразу після завершення сеансу, а це значить, що можна зробити масаж одним із прийомів укласти вночі карапуза спати, звичайно, тут ще не обійтися без теплої ванни і казки на ніч. Успіхів!

Related posts