Дитяча психологія 

Про що розкажуть дитячі малюнки

Малюнки дітей до трьох років можна аналізувати тільки за колірною гамою та за розташуванням ліній та рисочок на аркуші. Діти старше чотирьох років з’являється у малюнках задум, сюжетна лінія. У їхніх малюнках зверніть увагу на промальовування ліній. Якщо дитина виправляє малюнок, фігурки часто заштриховані, це скаже про його тривожність. Недбалий і розгонистий малюнок свідчить про імпульсивність малюка. Дрібні фігури на великому аркуші розкажуть про невпевненість. Широко розплющені очі зі збільшеними зіницями підкажуть, що дитина чогось боїться.

Зверніть увагу, в якій частині аркуша розташований рисунок. Зігніть листок навпіл по горизонталі, щоб визначити місцезнаходження малюнка. Малюнок у верхній половині скаже про дитячі бажання та мрії, у нижній частині листа розповість про матеріальні потреби. Якщо дитина творила в центральній частині аркуша, це показує ставлення дитини до будь-якої конкретної ситуації.

Зігнувши малюнок по вертикалі, можна визначити, яка частина часу займає увагу дитини. Малюнок у лівій частині аркуша підкаже, що якісь події минулого впливають на справжнього малюка. Малюнок у правій частині розповість, що він більше думає про майбутнє. Малюнок у центральній частині листа повідомить про концентрацію уваги на сьогоденні.

У конкретний період часу діти віддають перевагу певному кольору олівців або фарб. Вибір кольору повідомляє про характер дитини, що складається. Червоний, помаранчевий, малиновий кольори вибирають активні, вольові непосидючі діти. Таким дітям необхідно надавати можливості активно рухатися, бігати.

Жовтий колір подобається оптимістам та творчим натурам, які воліють творити на самоті. Забезпечте їх набір для творчості.

Зелений колір подобається тихим, спокійним, посидючим дітям, які потребують турботи та ласки.

Синій колір вибирають сильні натури, вимогливі до людей, що їх оточують, і до себе – таким дітям необхідно надавати більше самостійності.

Вибір чорного кольору свідчить про те, що дитина відчуває тяжкий стан, її щось турбує, про що вона не може сказати словами.

Сірий колір віддають перевагу невпевненим у собі дітям. Такій дитині необхідно знайти сферу реалізації її здібностей, щоб вона відчула велику впевненість у своїх силах.

Малюнки дітей 7-річного віку мають чітку структуру, багато деталей, композицію – їх краще аналізувати зі спеціалістами.

Related posts