Дитяча психологія 

Як порозумітися з батьками

Конфлікти поколінь тягнуться з давніх-давен. Ще римський історик Тіт Лівій у своїй праці “Війна з Ганнібалом”, розповівши про шанобливого, відданого сина, вигукнув: “Який повчальний приклад для нашого часу, коли діти не поважають рідного батька!” Так було, так і буде: коли вчорашня дитина вступає в підлітковий вік, у неї починаються конфлікти з батьками. Тому що він вважає себе дорослим, а у батьків протилежна точка зору. То як же підлітку порозумітися з батьками?
Насамперед, треба зробити зусилля та зрозуміти просту річ: батьки «лізуть» у ваше життя не зі шкідливості, а тому, що ви їм дорогі! Вони просто турбуються про вас! Вони люблять свою дитину, вона їм не байдужа. Подумайте про це, і ваше роздратування, напевно, якщо не зникне, то помітно зменшиться.
Постарайтеся також об’єктивно та об’єктивно оцінити власні здібності та можливості. Хоча ви і вважаєте себе дорослими та самостійними, це ще далеко не так. Звичайно, вам неприємно це визнавати, але ви поки що залежите від батьків. До того ж, доросла людина вирішує складні питання, тим більше проблемні ситуації, без скандалів і ляскання дверима! Якщо ви хочете, щоб до вас ставилися серйозно, щоб з вашими бажаннями та поглядами зважали, поводьтеся відповідно.

Наприклад, ви чогось хочете (вирушити в туристичний похід, провести ніч у комп’ютерному клубі або у приятелів тощо). При цьому, наперед знаєте: з ймовірністю 99%, ваше побажання не викличе батьківського ентузіазму. Як же досягти, щоб вони змінили свою точку зору?

У жодному разі не скандальте, її грубуйте, і тим паче, не загрожуйте: «Тоді я втечу з дому!». Результат буде прямо протилежним. Батьки припишуть вашу поведінку підлітковому «буйству гормонів», і в кращому разі, проігнорують цей спалах, у гіршому – потягнуть вас до лікаря.

Натомість постарайтеся говорити спокійно, розважливо, аргументовано. Гарний початок для розмови такий: «Я розумію, ви турбуєтеся за мене! Але…» І постарайтеся переконливо та докладно роз’яснити, чому для вас так важливо вирушити у цей турпохід чи опинитись у цьому комп’ютерному клубі. Зрозумійте: дорослим людям дуже незрозуміла мотивація підлітків! У них занадто багато власних турбот і турбот, у тому числі як нагодувати, одягнути та вчити вас. Те, що дуже важливо для підлітка, дорослому може здатися мізерною дрібницею. Адже його власний підлітковий вік залишився у минулому!

Спокій, розважливість, ввічливість – ось ваші союзники. Використовуйте їх і конфліктів з батьками не буде.

Related posts