Вагітність та пологи 

Як підготуватися до еко

Екстракорпоральне запліднення (ЕКО) – сукупність методів, що дозволяють подолати проблему безпліддя парам, які бажають мати дитину. Процедура ЕКЗ включає різні етапи, і до неї необхідно заздалегідь підготуватися.

Насамперед необхідно вибрати клініку, в якій ви збираєтеся здійснити процедуру ЕКЗ. Вам має бути комфортно як у самому центрі, так і на прийомі у лікаря. Важливою є також віддаленість клініки від вашого місця проживання. На первинному прийомі у гінеколога слід звернути увагу не тільки на ввічливість спілкування та особисту симпатію до лікаря, а й на повноту інформації, що надається, про будь-які процедури, уважне ставлення саме до вашої проблеми, спектр надання послуг та можливість проходження обстеження та здачі аналізів за межами обраного центру. . У багатьох клініках існує можливість on-line консультації, під час якої ще до прийому вам можуть повідомити список необхідних аналізів, відповісти на більшість питань щодо організації схеми лікування, допоможуть визначитися з часом візиту.
Зважаючи на те, що процедура ЕКО може бути пов’язана з певними ризиками, перед її проведенням усі пари мають пройти медичне обстеження. Обом партнерам необхідно здати аналізи на ВІЛ, сифіліс, гепатити А, В і С. Чоловікові знадобиться зробити спермограму для з’ясування стратегії лікування та винесення висновку про можливий майбутній спосіб запліднення яйцеклітин.

Жінці ж доведеться ширше обстеження. Необхідно здати аналізи крові (клінічний та біохімічний), визначити групу крові та резус-фактор, здати аналіз сечі, аналіз крові на наявність антитіл до вірусу краснухи, ЕКГ, зробити гемостазіограму, здати мазки з піхви та цервікального каналу, УЗД органів малого тазу, зробити флюорографію, отримати висновок терапевта про відсутність протипоказань до вагітності.

Іноді потрібно провести додаткові дослідження щодо деяких медичних показань. Це може бути консультація мамолога (обов’язкова після 35 років), УЗД молочних залоз, рентгенограма черепа, КТ або МРТ, лапароскопія, УЗД нирок, печінки, черевної порожнини, аналіз крові на гормони, консультації генетика, каріотипування, консультація або андролога, сексо ендокринолога.

До ЕКЗ, як і до будь-якої іншої медичної послуги, існують свої протипоказання. До них можуть бути віднесені онкологічні захворювання, виявлені активні інфекції або запальний процес, тиреотоксикоз, наявність вузлових утворень у молочних залозах або щитовидній залозі. Збираючись вступити до програми ЕКО, слід пам’ятати, що існують ризики виникнення багатоплідної або позаматкової вагітності, синдрому гіперстимуляції яєчників. Тому необхідно детально зважити всі плюси та мінуси запропонованих процедур і по можливості звести всі ризики до мінімуму.

У будь-якому випадку, при підготовці до ЕКЗ ви і ваш лікар повинні усвідомлювати, що ваше рішення завести дитину — дуже важливе та відповідальне, і якщо для досягнення цієї мети необхідне надання кваліфікованої допомоги, в ній не може бути дрібниць.

Related posts