Корисні поради 

Як вибрати комп’ютерний стіл?

Не має значення скільки саме часу ви проводите за комп’ютером, важливо зробити цей процес максимально комфортним і нешкідливим для організму. Значно зручність користувача ПК залежить від того, за яким столом він сидить. Рекомендується купувати меблі з конструкцією, розробленою спеціально для встановлення комп’ютера. Письмовий стіл, який часто намагаються використовувати з цією метою, зовсім не адаптований для роботи з такою технікою.

Параметри комп’ютерних столів

Насамперед, потрібно визначитися з оптимальними розмірами. Пам’ятайте, що довжина стільниці не може бути меншою за 90 см. Краще – більше. Якщо потрібно встановити багато додаткових пристроїв, шукайте стіл довжиною до 140 см.

Найзручніше працювати на широкому столі. Ось тільки не в будь-яку кімнату впишеться габаритні меблі. Щоб визначити мінімальну ширину, виміряйте відстань витягнутої руки. Монітор не повинен розташовуватись ближче.

Стандартна висота комп’ютерного столу – 80 см. Зрозуміло, краще його “приміряти”. Рекомендується використовувати меблі, стільниця в яких доходить до рівня сонячного сплетення людини, що сидить за ним. При цьому ноги повинні розташовуватись під прямим кутом і впевнено стояти на підлозі.

Постарайтеся знайти стіл, де можна регулювати висоту та рівень нахилу стільниці або підставки під монітор. Це дозволить адаптувати меблі під власні потреби. Особливо така функція корисна, якщо комп’ютером користується кілька людей. Рекомендується купувати стіл із регулюванням для школярів – діти ростуть досить швидко.

Комп’ютерний стіл обов’язково має бути оснащений полицею для клавіатури. Переконайтеся, що вона прикріплена на 8-12 см нижче за рівень стільниці. У такому разі руки будуть в оптимальному положенні і довго не втомляться.

Ніша для системного блоку, як правило, передбачена під стільницею. Потрібно переконатись, що вона захищає техніку від ударів, але не заважає нормальній циркуляції повітря. Оптимальний варіант – висувна підставка. Якщо стіл знаходиться на певній відстані від стіни, то допускається стаціонарна ніша. Однак вона має бути відкритою. Інакше виникне ризик перегріву техніки. Та й із доступом до роз’ємів системного блоку виникнуть проблеми.

У сучасних комп’ютерних столах зустрічаються додаткові пристрої – полиці для колонок і периферійних пристроїв, підставка для монітора, система кабель-менеджмент, планка для ніг. Все це робить меблі зручнішими і дорожчими одночасно.

Матеріали та механізми

Відіграють роль матеріали та механізми. Усі напрямні та ролики повинні бути виконані з металу (пластикові елементи швидко ламаються). Щодо матеріалу самого столу, то оптимальний варіант – МДФ. Переплачувати за стіл із цілісного масиву немає особливого сенсу. Можна заощадити ще більше, купивши меблі з ДСП, але плита обов’язково має бути покрита шпоном або ламінована. До того ж переконайтеся в екологічності. Що стосується металевих столів, вони радують міцністю, але неприємні на дотик.

Related posts