Вагітність та пологи 

Вагітність без забобонів! Чи вірити майбутній мамі у прикмети?

Чому, тільки-но відчувши перші ознаки вагітності (особливо, якщо це вагітність перша), майбутня мама раптом починає вірити в прикмети? Бо лякає невідомість, лякає шлях завдовжки дев’ять місяців, лякає величезна відповідальність за малюка.

Лякає і те, що здійснилися плани, і з’являється страх злякати довгоочікуване. Адже вперше дівчата замислюються про недалеке майбутнє, приміряючи на себе роль молодої мами, коли вступають у романтичні стосунки з молодими людьми або дізнаються про ранню вагітність однокласниці. Трохи пізніше цій темі відводиться дедалі більше місця у мріях, роздумах та розмовах.

Ну що ж, спробуємо розібратися з деякими “вагітними” міфами, прикметами та твердженнями “так буває у всіх”, які часто псують життя майбутній мамі в перші місяці вагітності.

Не можна нікому розповідати про вагітність. Тільки батькові малюка!
Так, напевно, не варто всім трубити про майбутнє поповнення в сім’ї відразу після того, як тест на вагітність показав дві заповітні смужки. По-перше, бувають хибнопозитивні тести, і ніхто не застрахований від неприємних несподіванок та зривів. А по-друге… Може, варто поки що залишити таємницю таємницею? Не дарма ж і животика ще немає, і ви нічого не відчуваєте, і лише завдяки тесту на вагітність відомо мамі та татові, що малюк вже є.

Токсикоз обов’язково!
Токсикозу може не бути. Є жінки, які навіть народивши кількох малюків, жодного разу не відчули нудоту. І чому в одних щасливих “вагіт” він є, а в інших немає, жоден лікар (навіть британський) поки що відповіді не дав. До речі, лікарі вважають ранні токсикози, які проявляються протягом перших дванадцяти тижнів вагітності, патологічним станом. Але якщо токсикоз не завдає майбутній мамі занадто багато турбот і не сильно змінює її спосіб життя, то не варто хвилюватися. А з легкою ранковою нудотою, непереносимістю улюблених парфумів чи запаху метро можна впоратися. До того ж поки що ранкова нудота — друга після тесту з двома смужками (до речі, ви вже поклали його в затишне місце, туди, де збирається сімейний архів?) прикмета вагітності, і отримувати щоразу підтвердження того, що хтось маленький уже існує, дуже приємно. Одним словом, поміняйте свій погляд на токсикоз, і він, можливо, образиться і піде.

Почекай, почнуться чудасії! Ти будеш їсти крейду!
Ну, і в невагітних жінок є закидони… І навіть шкідливі харчові звички. Хтось небайдужий до солоних помідорів у будь-який час дня і ночі, а хтось без шоколадки в сумочці двері офісу не відчиняє… Що вже говорити про такий чудовий час, коли ще трохи можна побути маленькою примхливою дівчинкою і вимагати делікатес серед ночі… А бажання, що загострилося, щось з’їсти (і не тільки солоненьке) — це часто сигнал про те, що в організмі чогось не вистачає. Можливо, якщо страх як хочеться йогурту або сиру з чорничним варенням, то в організмі не вистачає кальцію. Ну і вітаміну А, якого багато в чорниці. Так, якщо все-таки хочеться крейди, то можна трохи лизнути, а потім вирушити в магазин за сиром.

Не можна нікому говорити передбачувану дату пологів та вести календар вагітності
Ну, говорити всім зацікавленим особам передбачувану дату пологів, можливо, й необов’язково (а то потім замучать питаннями “А ти чому ще не народила?”), але свій календар вагітності краще вести. Це допоможе орієнтуватися в термінах вагітності та пологів, не дасть забути про планові відвідування жіночої консультації, про призначені аналізи та дослідження (багато діагностичних процедур, що підтверджують, що з малюком все добре, проводяться на певних тижнях вагітності). Та й просто дуже цікаво буде потім згадувати, читаючи записи про вагітність по тижнях, на якому терміні заворушився малюк, на якому тижні малюк виставив п’ятку татові, а якого числа він “застрибав”, почувши музику.

Вагітної не можна купувати заздалегідь речі для малюка
Ось уже дурниці! Це так приємно – спочатку купити крихітні пінеточки, зворушливий чепчик, потім маленькі штанці або сукні. Стоп. Напевно, таки краще дочекатися УЗД. А то раптом маленьким платтям доведеться довго чекати на господарку в маминій шафці, бо навіть крихітні хлопчики ні за що їх не одягнуть!

Вагітної не можна в’язати та займатися рукоділлям
Якщо рукоділля приносить жінці задоволення, то чому б не зв’язати теплий пледик для малюка, чи не вишити серветку на день народження майбутньої бабусі чи не змайструвати листівку для майбутнього тата? А от якщо навички в’язання чи шиття ще слабкі, і процес створення речі не приносить задоволення, а лише дратує, засмучує, то братися за роботу справді не варто. Є багато інших занять, які дозволять відчути радість творчості, відчути натхнення. Може, ви колись раніше малювали? Варто повернутися до малюнку та живопису! Тільки, будь ласка, не олійними фарбами, вони таки мають запах. Купуйте звичайну “дитячу” акварель та учнівський альбом.

Related posts