Дитяча психологія 

Недитячі проблеми підліткового віку

У підлітковому віці кожен стикався з серйозними проблемами: від висипу до повного нерозуміння батьків. Тому всі життєві труднощі підліток повинен проходити не поодинці, а з людиною, що любить її, або з досвідченим психологом, який міг би направити дії тінейджера в потрібне русло.

Дитина в підлітковому віці вразлива і чутлива до зовнішніх подразників і буває занадто категорична у своїх судженнях. Для нього немає різних відтінків сірого: два кольори – білий та чорний. Його буває важко переконати або взагалі щось пояснити. Суть проблем у тому, що підліток розвивається нерівномірно: розумовий розвиток не встигає за фізичним. Виникає своєрідний конфлікт духовного та фізичного.

Підлітковій психіці властива діаметральність. Наполегливість і впевненість у собі може змінитися апатією до всього, що оточує, і навіть затяжною депресією. Романтичний настрій може межувати з жорстокістю, цинізмом та розважливістю. Розв’язність у спілкуванні може бути показником наявності якихось внутрішніх комплексів.

Якраз у підлітковому віці дитина починає почуватися зрілою і досвідченою, копіюючи поведінки дорослих. Дуже шкода, що приклад не завжди береться з гідних особистостей. Своєрідна підліткова соціалізація. Дитина пробує різні соціальні ролі та намагається знайти ту, яка підійде їй оптимально.

Ще одна проблема – зовнішній вигляд підлітка. Кожен являє собою унікальну та індивідуальну особистість, а процес дорослішання змушує самовиражатися і кричати на весь білий світ, що він не такий, як усі, особливий. Звичайно всі ці перетворення влітають у копійчину батькам, яким вже не зрозуміти, чому їхні діти хочуть брендовий одяг або ж належати до якоїсь молодіжної субкультури.

Важливою складністю у житті підлітка є прагнення самостійності, у своїй він приписує собі більше прав, ніж обов’язків. З’являються нові погляди життя, смаки, звички, вибудовується нова лінія поведінки. Батькам краще перетерпіти, перечекати цей складний момент, не вступаючи в конфлікти і перепалки, які можуть тільки озлобити дитину.

У кожного підлітка є своє коло спілкування, так звана референтна група, в якій він намагається самоствердитись і хоче здаватися значним. Від правильного вибору референтної групи багато залежить майбутнє тінейджера. Зв’язатися з поганою компанією – це півбіди: гірше, коли він починає бути залежним від неї і виконує всі бажання та забаганки своїх товаришів.

Важливо не пропустити той момент у житті дитини, коли він починає дорослішати. Це дуже складний етап життя. Пропустивши його, обділяючи дитину увагою, можна її назавжди упустити. Ні, він житиме з вами, це не означає, що він піде похилою, просто він з вами не ділитиметься ні радощами, ні смутками, ні якимись іншими внутрішніми переживаннями. Він замкнеться і ніколи більше не пустить вас у своє життя, тому потрібно бути уважним, дбайливим та терплячим батьком.

Related posts