Вагітність та пологи 

Як знімати стрес під час вагітності: 2 вправи

Очікування малюка – стан для організму новий. А все нове, незвичне вже стрес. До того ж життя з настанням вагітності триває, а в ній — і дрібні негаразди, і великі сварки, і конфлікти, що тліють, і гучні розбіжності. Тож приводів для розладів, образ і тривог, як і раніше, хоч греблю гати. Психолог Ірина Чеснова розповідає, як знімати стрес під час вагітності.

Як навчитися розслаблятися

Всі знають, що майбутні мами повинні “уникати стресів” і “не давати волі негативним емоціям” (бо страх, ревнощі, злість, душевний біль можуть нашкодити малюку в утробі). Але це так просто – сказати “не переживайте”, “не злиться”. Але що робити з почуттями, які переповнюють? Вони ж не зникнуть, не розчиняться від банальних слів “уникайте стресів”.

Ось що можна зробити, аби допомогти собі.

Найкращий спосіб позбутися гнітючих думок, занепокоєння чи кипучої хвилі обурення — розповісти про них близьким людям, тим, хто вас любить і розуміє, хто вислухає, підтримає та заспокоїть. Чуйними співрозмовниками можуть стати чоловік, близька подруга, мама, бабуся чи навіть ваш лікар. Не забудьте також про психолога із ЖК. Говоріть з ними про свої переживання, просіть допомоги, якщо вона потрібна. Не соромтеся своїх почуттів: якщо хочеться плакати, плачте собі на здоров’я.

Якщо зовсім нікого поряд немає, а ви розтривожилися або розпереживалися через щось, спробуйте розслабитися. Усамітніться (як варіант – прийміть теплий душ або ванну), розташуйтеся зручніше і зосередьтеся на диханні: зробіть повільний глибокий вдих, затримайте дихання і повільно, без зусилля видихніть. Вдих, затримка дихання та видих мають бути приблизно рівними за часом. Вже за кілька хвилин ви відчуєте, як емоційна напруга розчиняється, і ви заспокоюєтеся.

Йоги вважають, що разом із повітрям ми поглинаємо прану — невидиму енергію Всесвіту. Достатня кількість прани забезпечує людині красу, фізичне здоров’я та душевний комфорт. Тому вдихайте прану.

Коли ви відчуєте, що відновили душевну рівновагу, поговоріть із малюком — подумки чи вголос. Поясніть йому свій стан, опишіть свої емоції, розкажіть про те, що вас схвилювало, а потім обов’язково заспокойте: “У житті всяке трапляється, мій солодкий, але всі труднощі переборні. Я люблю тебе і дуже-дуже чекаю”.

Вправа для релаксації

Сядьте в крісло, на підлогу, схрестивши ноги турецькою, або приляжте на лівий бік, поклавши під голову і зігнуту праву ногу подушки.

Закрийте очі. Усуньтеся від проблем і навколишньої метушні. Прислухайтеся до відчуттів у своєму тілі. Дихайте легко і спокійно, ніби дозволяючи повітрю вільно проникати у ваше тіло і виходити з нього.

Потім зробіть глибокий вдих та повільний розслаблений видих. Уявіть, що ви вдихаєте м’яке сонячне світло, яке наповнює вас теплом та спокоєм. Тепло поволі і тихо розливається по всьому тілу, доходить до кінчиків нігтів та волосся. Плечі опущені, рот напіввідкритий, лоб гладкий. Ви розслабляєтеся, проблеми відступають, напруга йде, а похмурі думки, як хмари, спливають за обрій.

Подихайте так кілька хвилин.

Потім уявіть собі малюка всередині вас. Що він робить? Смокче пальчик? Грає із пуповиною? Перекидається? Чи спить, корчучи уві сні смішні гримаски і змахуючи ручками? Розгляньте його тільце, погладьте по головці і щічці, помасажуйте долоні і стопи. Уявіть, що він відчуває зараз: дотик теплих хвиль до чутливої ​​шкіри, солодкий присмак у роті, почуття умиротворення та захищеності. Почуйте навколишні малюка звуки: ритмічне биття вашого серця, бурчання в животі, приглушені звуки зовнішнього світу.

Покладіть руки на живіт і через них надішліть малютці тепло і ніжність. Побудьте ще трохи зі своїм малюком, огорніть його своїм коханням, побажайте йому здоров’я та щастя.

Потім потягніться, позіхніть, розплющте очі, повільно і обережно встаньте і повертайтеся до своїх справ.

Вправи проти стресу

Ніколи не звинувачуйте себе за те, що понервували, і вашому малюку перепало трохи гормонів стресу – почуття провини ще більш руйнівне, ніж обурення чи злість. Просто поясніть малютку ситуацію в двох словах і завірте у своєму коханні.

Потурайте своїм маленьким слабкостям, чи це бажання з’їсти що-небудь “шкідливе” або провести час за “нічогонеробленням”. Радійте кожній дрібниці — довгоочікуваному сонечку, спілкуванню з близькою подругою, цікавою книгою, улюбленою телепередачею, гарною обновкою. Якщо у вашому житті буде більше світлих емоцій, життєві труднощі не здадуться такими лякаючими, а емоційних зривів поменшає.

Будьте позитивні: намагайтеся думати про хороше, знаходити позитивні моменти у будь-якій ситуації, а прикростям протиставляти приємні спогади. Все погане колись закінчується, і якщо у вашому житті настали не найкращі дні, їх треба просто пережити.

Related posts