Вагітність та пологи 

Вагітна та лікар: 4 типи відносин. Що вам підійде?

У житті кожної жінки, яка чекає на дитину, з’являється одна важлива людина — її лікар. Які варіанти стосунків можливі з лікарем, чого можна очікувати від лікаря того чи іншого типу — розповідь про це допоможе уникнути образ та розчарувань, які можливі при спілкуванні з лікарем.

Ведення вагітності

Стаючи на облік у жіночу консультацію або приходячи до комерційної клініки, жінка потрапляє у подвійну ситуацію: з одного боку, всі довкола говорять про те, що вагітність — це природний стан організму. З іншого боку, переступаючи поріг медичного закладу, вона автоматично стає пацієнткою. А ми звикли до того, що пацієнтів від чогось та лікують. Причому від чого і як краще знати лікарям.

Технічна модель відносин
Таке ставлення часто можна зустріти у лікарів “родом із СРСР” та лікарів-вчених. Для них пацієнт — несправний механізм, який потребує ремонту. Вони краще знають, що потрібно зробити з організмом, щоб він функціонував за правилами.

Як проходитиме спілкування? Якщо ви потрапили до такого лікаря, будьте готові до того, що він навряд чи обговорюватиме з вами психологічні проблеми. Почувши вашу скаргу про поганий настрій, він пропустить її повз вуха або призначить вітаміни. Ви отримаєте необхідну медичну допомогу, але якщо вам хочеться поговорити, пошукайте іншого фахівця.

Сакральна модель відносин
Це модель взаємовідносин, коли лікар все знає краще, ніж ви. Модель будується за принципом “батько – дитина”. Причому для лікаря-батька головне завдання — щоб пацієнтка зробила те, що лікар вважає вірним і правильним. Для цього лікар може використовувати і зауваження, і навіть тиск у разі, якщо думка жінки не збігається з його позицією.

Як проходитиме спілкування? Будьте готові до того, що вас дбатимуть, але будь-яка ваша спроба вчинити по-своєму може викликати несхвалення з боку лікаря. Для того, щоб домогтися виконання своїх рекомендацій, такий лікар часто використовує похвалу, з одного боку, а волає до почуття провини та сорому — з іншого. Якщо ви готові повністю визнати авторитет лікаря — чудово, вам швидше за все буде з ним комфортно. Якщо ні і ви не хочете спокійно вислуховувати умовляння “ну що ж ви, майбутня мамо, а не розумієте…” – вам потрібен інший лікар.

Колегіальна модель
Такі лікарі пропонують дружити та разом працювати над однією метою – щасливим народженням малюка. Спілкуватися з ними найчастіше легко та просто.

Як проходитиме спілкування? Як і у випадку сакральної моделі, з таким лікарем вам буде комфортно у випадку, коли ваші цінності, підходи до вагітності та пологів збігаються. Лікарі, які дотримуються принципу колегіальних відносин, виглядають оптимістами. Вони часто кажуть: “Все буде добре… головне — не хвилюватися…” Але вони навряд чи звертатимуть увагу на ваші сумніви, страхи та інші емоції, які не стосуються справи. Тож шукайте, з ким розділити ці почуття за межами медичного кабінету.

Договірна модель
Лікар і пацієнтка на першій зустрічі домовляються про завдання, які вони мають вирішити, і найголовніше про те, хто і за що несе відповідальність. Адже хоч би яким був хорошим фахівцем лікар, але в складних ситуаціях остаточне рішення має приймати все-таки жінка. Це її життя, її організм і її майбутня дитина.

Як проходитиме спілкування? Головний плюс таких відносин – повага до думки та рішень пацієнта. Лікар не вимагатиме від вас чинити тільки так, як хоче він. У стосунках із лікарем ви стоїте на одній сходинці. Так, він більше знає про медичні аспекти вагітності, але з наслідками будь-якого прийнятого рішення — від прийому тих чи інших таблеток до відповіді на питання, чи робити кесарів розтин, — жити належить саме вам.

Згідно з російським законодавством, лише пацієнт має право вирішувати, що і як йому можна робити зі своїм організмом та здоров’ям. А це означає, що майбутня мати має право не погоджуватися з думкою свого лікаря.
Описані вище сценарії взаємин із лікарем рідко зустрічаються у чистому вигляді — один варіант може доповнювати інший, крім того, у міру розвитку стосунки з лікарем можуть змінюватись від однієї моделі до іншої. І тут багато залежатиме від майбутньої мами.

Перш ніж обрати лікаря, вирішіть, чого ви чекаєте від спілкування з ним — лише медичної допомоги чи ще психологічного контакту? Чи готові ви брати відповідальність за прийняття рішень на себе чи хочете, щоб лікар повністю опікувався і сам вирішував, що і як вам робити? Тобто визначтеся спочатку зі своїми уподобаннями. Обов’язково повідомте про свої побажання лікаря, так вам буде легше порозумітися. Якщо, вибравши фахівця, ви відчуєте, що вам з ним комфортно, то ви знайшли свого лікаря.

Вибираючи лікаря, пам’ятайте – ідеальних рішень не існує, і ваше власне відчуття внутрішнього комфорту при спілкуванні набагато важливіше, ніж наявність у лікаря звання кандидата медичних наук або поради подруг.

Related posts